Katten trimmen

Waarom breng je een kat naar de trimsalon?

Het is nog steeds een groot vooroordeel dat een kat niet getrimd hoeft te worden. Het gevolg is dat veel katten daarom met klitten lopen wat niet opgemerkt wordt door de eigenaren omdat de kat vrijwel geen pijn toont.

Een kat kan dat toch prima zelf?

Katten besteden veel tijd aan de verzorging van hun vacht. Maar daarbij krijgen ze ook vaak last van haarballen, omdat ze de losse haren allemaal inslikken. Daarom is wat extra hulp absoluut nodig.

De ondervacht bij katten kan zo soms erg snel klitten en als deze niet op tijd verwijderd worden kan dit zelfs vilt worden. Dit is zo pijnlijk voor een kat dat ze steeds minder beweegt en minder geaaid wil worden.

Waarom moet een korthaar kat ook getrimd worden?

Als katten ouder worden kunnen ze vaak niet overal mee bij; ze worden wat strammer of krijgen last van artrose. Dan is het helemaal belangrijk om ze te helpen bij de verzorging. Daarom is het goed om katten al op jonge leeftijd te wennen aan het trimmen, ook al hebben ze een korthaar vacht.

Wanneer en hoe vaak mag je een kat trimmen?

Een kat kan het gehele jaar door getrimd worden. De vacht van een kat zorgt voor isolatie en voor verkoeling, dus zowel in de winter als in de zomer heeft het zijn functie. Maar haarballen & klitten zijn erg vervelend en soms zelfs pijnlijk voor een kat. Daarom is het het beste als zijn vacht het gehele jaar door goed verzorgd is.

In de praktijk komt dat meestal neer op gemiddeld 3 bezoeken aan de trimsalon per jaar. Maar bij sommige katten volstaat 1x per jaar en bij andere is er meer verzorging nodig en is een bezoek om de 2 maanden nodig.

Wat gebeurt er tijdens een trimbeurt?

Er wordt gestart met het knippen van de nageltjes. Vervolgens wordt er gekamd, ontklit en ontwolt. Als uw kat teveel klitten heeft, of de verzorging is voor u teveel dan wordt de kat geschoren. Soms is het voldoende om alleen de buikzijde te doen, of alleen tussen de achterpootjes. Op het moment dat de kat geheel geschoren wordt, dan houdt hij wel een mooie kraag, zijn pootjes en zijn staart.

Vervolgens wordt de kat gewassen en droog geföhnd, hierdoor verdwijnen de laatste loszittende haren. Na nogmaals doorgekamd te zijn, worden zijn oren, ogen en achterkant schoon gemaakt en is de kat helemaal klaar om weer naar huis te gaan.