- Verdiep u van te voren eerst goed in het ras, het karakter en de erfelijke afwijkingen.
- Vraag of de pups in huis opgroeien samen met de moederhond. Koop nooit een pup die opgroeit in een kennel of schuur.
- Vraag hoeveelste nestje het is van de moederhond en haar leeftijd (meer dan drie nestjes is uit den boze en vanaf een leeftijd van 8 jaar behoort men te stoppen met fokken bij de teef)
- Vraag of de ouders getest zijn op erfelijke afwijkingen (bijvoorbeeld HD, dwerggroei etc.) en vraag of u de testuitslagen mag zien.
- Worden de pups goed gesocialiseerd in de inprentingfase?
- Hoeveel honden en hoeveel soorten rashonden heeft de fokker? Als de fokker met meerdere rassoorten fokt of een grote hoeveelheid honden heeft betekent dat vrijwel altijd dat de honden hun leven in een kennel moeten slijten. Werk daar niet aan mee!
- Als een fokker meerdere honden heeft, geef dan tijdens uw bezoek aan dat u ook graag wilt zien hoe die honden gehuisvest zijn. Een bekende truc van fokkers is namelijk om de puppy’s van het ras dat u wilt hebben even tijdelijk in huis te zetten. De moederhond wordt van te voren dan even uit de kennel gehaald en buiten of in huis getoond zodat het lijkt alsof ze niet in een kennel moet leven. Trap daar niet in en zorg dat u alles goed te zien krijgt.
- Koop nooit bij een dierenwinkel een pup, dat is altijd foute boel!
- Koop nooit bij zogenaamde puppyfarms, puppywerelden en puppykennels! Dat zijn letterlijk fabrieken; die zijn altijd fout en zorgen voor veel dierenleed bij de fokteven en fokreuen en zorgen bovendien voor slecht gesocialiseerde pups.
- Laat nooit een pup thuisbezorgen!
- Reageren de pups en de moederhond (en eventuele andere honden) sociaal en vriendelijk tijdens uw bezoek?
- Een pup hoort ingeënt en gechipt te zijn en een gezondheidsverklaring van een dierenarts te hebben in een dierenpaspoort. Controleer dit in het dierenpaspoort en kijk naar de gegevens van de dierenarts.
- Merkt u dat de fokker graag wil dat de pup een goed baasje krijgt? Wil de fokker ook veel van u weten? Een goede fokker kiest namelijk u uit bij een pup en niet andersom.
- Wil de fokker dat u de hond, mocht u er ooit afstand van willen doen, altijd als eerste weer aan de fokker aanbiedt omdat hij wil dat de hond goed terecht komt?
- Een pup mag het nest pas verlaten vanaf 8 weken
- Koop geen puppy met een paspoort afkomstig uit Oostbloklanden.
- De pup hoort in week 6 of 7 gechipt te worden.
- Vraag hoe vaak de puppy ontwormd is en met welk middel.
- Is er een koopovereenkomst waarop staat welk bedrag vergoed wordt wanneer blijkt dat de pup een erfelijke afwijking heeft?
- Ga zelf op onderzoek uit: trek de gegevens van de fokker na via zoekmachines als Google. Ook op Marktplaats en andere tweedehandse verkoopsites is er meestal een zoekoptie waar u gegevens van de fokker in kunt tikken en hierdoor er vrij makkelijk achter kunt komen wat de fokker nog meer aanbiedt of heeft aangeboden. Ook kunt u kijken op www.puppyforsale.nl Naast nuttige informatie over broodfokkers kunt u op deze website ook de negatieve ervaringen van mensen met broodfokkers vinden.
Uw rechten als pupkoper
Volgens de wet heeft u recht op uw geld retour indien uw pup ziek wordt. Eis uw geld daarom terug indien uw pup ziek is, maar geef uw pup daarbij nooit retour! Als u uw pup wel teruggeeft zal dat vrijwel altijd het einde van uw pup betekenen. Dat wilt u toch niet op uw geweten hebben?
De fokker kan zeggen dat hij enkel het geld teruggeeft wanneer hij ook de pup terug krijgt. Ga hier niet in mee! Er zijn wel degelijk rechtszaken geweest waar de rechter vonniste dat de fokker het geld terug moest geven en de eigenaren de pup mochten houden vanwege de binding die ze met de pup hadden gekregen. U kunt dus altijd dreigen met een advocaat of er daadwerkelijk één nemen.
Ziektekostenverzekering broodnodig
Een ziektekostenverzekering voor uw hond is geen luxe zoals soms wel eens beweerd wordt. Wanneer je hond ziek wordt of een ongeluk krijgt kunnen de dierenartskosten behoorlijk snel hoog oplopen. Bij iets ernstigs kan dat al gauw oplopen tot een paar duizend euro. En stel dat uw hond hartpatiënt wordt of suikerziekte krijgt? De onderzoeken en medicatie kosten u dan een smak geld, terwijl uw hond daardoor nog wel een tijd prettig kan leven.
Zorg daarom dat u genoeg geld voor dierenartskosten achter de hand hebt voor het geval dat uw hond ziek wordt of een ongeluk krijgt. Heeft u weinig geld dan is het echt noodzakelijk om uw pup gelijk te verzekeren bij een bekende ziektekostenverzekering zoals Petplan, Proteq Dier en Zorg, Kruidvat of Hema. Want als je een hond neemt ben je aan het dier ook verplicht het de verzorging te kunnen geven die hij of zij nodig heeft.
Er zitten er nog zoveel die op een lieve baas wachten….
Maar liever nog: denk eerst heel goed na! Een hond vindt het niet fijn om lang alleen te zijn en dagelijks moet u er drie a vier keer per dag uit. U bent met uw hond niet overal meer welkom en ook moet uw hond iedere dag kunnen rennen en spelen met soortgenoten in een park. Ook maakt een jonge hond nogal eens wat kapot en kan hij in huis plassen en poepen.
Wilt u daarna nog altijd een hond en daarvoor ook bepaalde zaken opofferen, laten en doen, haal er dan één uit het asiel. Daar zitten zoveel lieve, leuke rashonden en bastaards die een nieuw thuis zoeken.
Op www.dierenasiels.com kunt u heel wat van deze lieve en leuke honden vinden. Veel van hen zijn slachtoffer van foute fokkers en impulsaankopen. Deze pechvogels verdienen een tweede kans op een goed leven!
In het asiel zitten veel jonge honden, maar vergeet niet dat ook een wat oudere hond nog heel wat kan leren en nog belangrijker: de band die u ermee kunt krijgen is er beslist niet minder om!