Vlooien

Vlooien! Wat nu?

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die zich graag bevinden op warme plekken. Zo houden vlooien zich graag, totdat ze gaan eten op in de vacht van de hond of kat of op warme plekken in huis. Deze insecten voeden zich met het bloed van dieren of mensen. Zonder bloed leeft de vlo slechts enkele dagen. Een volwassen vlo leeft gemiddeld een maand op het lijf of in de vacht van een gastheer. Krabben, bijten en schrikachtig gedrag en rustloosheid kunnen de tekenen zijn van vlooien op uw huisdier. Als u kleine zwarte stipjes vind in de vacht van uw hond zijn dit vaak vlooienpoepjes. U kunt deze herkennen door ze op een wit papiertje te leggen, en er een druppeltje water op te laten vallen. Als ze dan donkerrood kleuren (kleur van opgedroogd bloed) dan weet je vrijwel zeker dat het vlooienpoepjes zijn.

Wanneer een vlo een gastheer gevonden heeft gaat zij snel over tot het zuigen van bloed en direct daarna, binnen 48 uur beginnen de vrouwelijke vlooien eitjes te leggen. Een vlo kan wel 50 eitjes per dag leggen. De eitjes van een vlo worden ook wel neten genoemd. Neten zijn wit van kleur, ze zijn glad en heel klein en glijden bijna gelijk van de vacht van het dier af, komen terecht in de omgeving en besmetten uw tapijt, bank, bed en huis. Na een paar dagen komt uit het ei van een larve. Vlooien larven zijn hele kleine onvolgroeide vlooien die zich verstoppen in donkere hoekjes en gaatjes.  De larve wordt een pop, vervelt zich een aantal keren door en spint daarna een cocon, waarin het zich verpopt en zich ontwikkelt tot vlo. In deze cocon kan de vlo nog maanden leven voordat hij tevoorschijn komt en op zoek gaat naar een gastheer.

De omgeving van uw huisdier vormt de belangrijkste bron voor een vlooienbesmetting van huisdier en huisgenoten. Zichtbare vlooien op uw huisdier vormen slechts een topje vd ijsberg. Slechts 5 procent is zichtbaar en de overige 95 procent eitjes, larven of poppen die zich bevinden op plaatsen waar uw huisdier is geweest zowel binnen als buiten uw huis.

Ergens in zijn omgeving heeft uw huisdier zich besmet, dit heeft niets te maken met de goede verzorging die u hem geeft.  Belangrijk is, dat zowel het probleem op het dier als in de omgeving wordt aangepakt. Wanneer met uitsluitend het dier behandelt, blijven eitjes, larven en cocons in de omgeving doorgroeien. Het probleem in de omgeving is vaak groter dan met vermoedt. Een vlooienprobleem is helaas niet in een uur op te lossen. Na behandeling kan het tot twee weken duren voor alle vlooien op het dier en in de omgeving gedood zijn.

Bij vlooienbestrijding hoort stofzuigen. Het effect is echter gering. Met intensief stofzuigen pakt u hooguit een kwart van de vlooien aan. Dweilen werkt averechts. Dweilen verhoogt de luchtvochtigheid en daarmee ook de levenskansen voor vlooieneitjes en vlooien larven. Een goede omgevingsspray dood vlooien en larven.  Spray het huis goed in alle hoeken en gaten, onder de bank kussens ed, houd uw ramen en deuren een paar uurtjes dicht, en daarna kunt u de boel weer lekker luchten.  De hond moet dan uiteraard even niet in het huis zijn. Als u de hond dan gelijk goed wast in een anti vlooien shampoo, dan spoelen de meeste vlooien er al af, als u hem daarna goed behandelt met een goed anti vlooien middel dan bereikt u het beste resultaat. Houd er rekening mee dat u deze behandeling vaak na een aantal weken nog een keer moet herhalen.

Het kan zijn dat u na een intensieve behandelmethode van huis en dieren toch na een paar dagen weer vlooien ziet. Door de omgevingsspray sterven larven en volwassen vlooien in de omgeving. De bestrijdingsmiddelen dringen echter niet door het taaie omhulsel van de cocon. De vlooien moeten eerst uit de cocon komen voordat ze gedood kunnen worden door de bestrijdingsmiddelen. Een manier om deze vlooien uit de cocon te krijgen is om eerst te stofzuigen. Door de trillingen die veroorzaakt worden door de stofzuiger gaan de vlooien vrijkomen. Als men daarna een omgevingsspray gebruikt kan met deze vlooien doden.
Als u de hond ook in de auto vervoerd, is het belangrijk om ook de auto goed te sprayen.

De vlo is de gastheer van de lintworm. Mocht u veel last van vlooien hebben, dan is het raadzaam de hond ook voor lintwormen te behandelen. Lintwormen kunt u herkennen, doordat er in de ontlasting stukjes mee komen, die lijken op rijstkorrels.