Waarom trimmen

Waarom breng je een hond naar een trimsalon?

Het onderhoud en goede verzorging van de vacht van uw hond is een belangrijke taak. Er zijn veel verschillende vacht soorten, die ieder een eigen verzorging nodig hebben. In feite is voor bijna iedere hond een regelmatig bezoek aan de trimsalon aan te raden. Ook kruisingen en kortharige honden kunnen verschrikkelijk verharen! Afhankelijk van de vacht van de hond houdt trimmen in: scheren- knippen-uitdunnen-plukken-strippen-ontwollen-wassen-kammen en/of borstelen. Ook hoort bij een trimbeurt het schoonmaken van de oren en eventueel de haren eruit plukken, het knippen van de nagels, voetverzorging, het verwijderen van teken, het controleren en eventueel schoonmaken van het gebit en de anaalklieren en een algehele inspectie vd huid, de vacht en de conditie. Het is heel belangrijk dat u uw hond al vroeg leert kennis maken met het kammen, borstelen en wassen van de vacht. Dit is belangrijk, omdat dit zijn leven regelmatig weer terug komt. Als je een hond dit van jongs af aan leert, zal het voor hem een normale verzorging zijn en zal het in de toekomst geen problemen opleveren.

Een goede hondentrimster is meer dan alleen een “kapper. Zij heeft een gedegen opleiding gevolgd voor de complete verzorging van de hond en is in staat om de vacht te beoordelen en de vereiste trimtechnieken toe te passen. Bovendien zal een goede trimster niet aarzelen om, indien nodig, u door te verwijzen naar een dierenarts. In de winter kunt u uw hond ook laten trimmen, eventueel kan de vacht dan wat langer blijven. Bedenk echter dat honden meer last van vocht en kou hebben en…lang haar blijft langer nat. Denk niet dat trimmen onnatuurlijk is, maar bedenk dat er geen honden in de natuur voorkomen!

Het probleem waar wij als trimmer vaak tegenaan lopen is dat de eigenaren zich vaak niet realiseren dat ze hun hond moeten aanleren om de vacht te laten verzorgen. We krijgen vaak hondjes van een half jaar tot een jaar oud, die helemaal onder de klitten zitten en niet gewend zijn om geborsteld te worden of naar een trimsalon te gaan. De eerste trimbeurt is dan al geen pretje, omdat de klitten moeten worden uitgekamd, en op die manier is het voor de trimster moeilijk om een leuke band met het hondje op te bouwen en de hond te leren dat een trimbeurt ook best leuk kan zijn! Als trimster adviseer ik daarom om bij iedere pup een puppy beurt te doen. Dit omdat de hond dan nog in zijn leer fase zit, en dan op een goede en leuke manier leert om getrimd te worden, zonder dat het een drama hoeft te zijn.

Welke vachtsoorten en trimtechnieken zijn er?
Schnautzers, de meeste terriër rassen en alle overige ruwharige honden worden geplukt. Dat wil zeggen dat de bovenste dode haar laag met de hand of met het trim mes verwijderd wordt, zodat de nieuwe vacht alle ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. Wanneer u dit zou nalaten loopt u het risico dat uw hond jeukklachten krijgt, zich gaat stukbijten en bij de dierenarts terecht komt. Spaniëls, Setters, Retrievers en honden met soortgelijke vachten worden waar mogelijk uitgeplukt en verder met een speciaal getande schaar uitgedund en gemodelleerd. Poedels en honden met hetzelfde vachttype worden geschoren en/of geknipt in elk gewenst model. Newfoundlanders, Berner Senner honden, Chow Chows, Keesachtigen, Poolhonden en honden met vergelijkbare vacht soorten kunnen in de ruiperiode ontwold worden. Hierbij wordt met verschillende materialen zoveel mogelijk dood onderhaar verwijderd. Kortharige honden die verharen, knappen ook erg op als ze bij de trimmer zijn geweest. Met behulp van speciaal gereedschap en een wasbeurt wordt zoveel mogelijk los haar verwijderd. Langharige honden kunnen ook terecht voor periodieke was-en borstelbeurten.

Een castratenvacht. wat is dat?
Castratenvacht zie je bij heel veel rassen/niet rassen voorkomen t.g.v. castratie/sterilisatie. Doordat de hele hormoonhuishouding op zijn kop wordt gezet. Het hoeft niet zo te zijn, maar u moet er wel rekening mee houden dat dit een gevolg zou kunnen zijn.

Vaak zie je een overtollige verharing het hele jaar door, of helemaal geen verharing meer met alle gevolgen van dien. Vacht kan krullerig worden bij de zijdeachtige vachten, of wolliger bij de kortharige honden zoals de cattle of kelpie. Soms zie je ook dat de vacht doffer wordt.

Dierenartsen raden vrij snel een sterilisatie/castratie aan, zonder de eigenaar goed te informeren wat de gevolgen kunnen zijn voor de vacht van uw hond. Ik heb vreselijke gevolgen gezien in mijn trimsalon, van vachten van honden die gecastreerd/gesteriliseerd zijn. Soms zelfs zo erg, dat er niks anders meer opzit dan de tondeuse te gaan gebruiken. Vooral bij de berner senner honden heb ik het meerdere keren meegemaakt. Honden met prachtige vachten, die op advies van een dierenarts worden gecastreerd, en na ongeveer een jaar vreselijk ontplofte vachten ontwikkelen. Het probleem is vaak dat de onderwol dan niet meer los komt, en de vacht compleet gaat vervilten. De hond belandt dan vaak in de zomer weer bij de dierenarts, vanwege bvb een hotspot, door dat de huid niet meer kan ademen, en er smetplekken ontstaan. De hond gaat dan krabben en likken aan zijn huid, en kan daar enorme likplekken produceren die zich ontwikkelen tot ernstige huidontstekingen. Het gebeurt ook wel dat de hond simpelweg vanwege de warmte niet meer in de benen kan komen. Een dierenarts adviseert vervolgens om de hond te laten scheren bij een trimsalon, wat natuurlijk voor de eigenaar ook niet de mooiste oplossing is.

Heel eerlijk gezegd zijn wij trimmers ook niet blij met deze opdracht, want door dat deze vachten vaak vreselijk vet zijn, is er bijna geen tondeuse meer doorheen te krijgen. Een scheerkop gebruik je op schone vachten want anders raakt deze bot. Eigenlijk zouden we de hond dan eerst moeten wassen, maar zo’n dikke viltvacht is bijna niet uit te spoelen, laat staan om droog te krijgen!  Scheren op natte vachten is niet mogelijk, dus wij zijn met zo’n hond vaak uren bezig, met als gevolg dat de scheerkoppen erna bot zijn en het qua aantal werkuren helemaal niet meer uit kan. Veel trimmers nemen deze mega klus daarom ook niet meer aan…

Uiteraard staat de gezondheid van uw hond altijd voorop. Als er geen andere mogelijkheid is dan een castratie of sterilisatie omdat dat voor de gezondheid van uw hond het best blijkt dan heeft u gewoonweg geen andere keus. Maar ik hoor ook vaak eigenaren zeggen dat ze de castratie hebben gekozen omdat de hond bijvoorbeeld erg druk is. Ja, een Berner Senner van 8 maanden oud is een soort ongeleid projectiel, lomp en onbenullig! Maar dat wordt na een jaar of 2 a 3 wel minder. Een castratenvacht daar in tegen wordt alleen maar erger! Weeg daarom goed af wat voor uw hond het beste is, want het schiet weinig op als je van het ene probleem weer in het volgende valt…


Foto

castratenvacht Cocker Spaniel

Foto

castratenvacht Golden Retriever